Ortak Burs Programları


Ortak burs programları; özel temalar çerçevesinde belirli dezavantajlı gruplara uluslararası organizasyonlar ve diğer kamu kuruluşları ile iş birliği çerçevesinde sunulan burs programlarıdır.

Albert Einstein Alman Akademik Mülteci Girişimi (DAFI) Burs Programı


Albert Einstein Alman Akademik Mülteci Girişimi Fonu (DAFI) finansal desteği ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yürütülen DAFI Burs Programı 2016’dan beri Türkiye’deki Suriyeli öğrencilere yükseköğretim düzeyinde burslu eğitim imkânı sunmaktadır. YTB, projenin Türkiye’deki uygulayıcı partneridir. Burs programı kapsamında öğrencilerin aylık bursları, öğrenim harçları ve sağlık sigortaları karşılanmaktadır.

Spark Burs Programı


Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) kapsamında finanse edilen SPARK tarafından 2020 itibariyle yürütülen SPARK Burs Programı ile geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilere bulundukları ülkelerde yüksek öğretim düzeyinde burslu eğitim imkânı sunulmaktadır. YTB, söz konusu burs programının Türkiye’deki uygulayıcı partneridir. Burs programı kapsamında öğrencilerin aylık bursları, öğrenim harçları, sağlık sigortaları ve Türkçe dil eğitimi karşılanmaktadır.

YTB-IsDB Ortak Burs Programı


Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) - İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Ortak Burs Programı, YTB ile IsDB arasında imzalanan protokol sonucunda 2020 yılında hayata geçirilmiştir. Programın temel amacı, IsDB üyesi ülkelerden ve dünyadaki diğer Müslüman topluluklardan üstün başarılı öğrencilere Türkiye'nin en iyi üniversitelerinde yüksek öğrenim imkânları sağlamaktır. Program kapsamında ön lisans, lisans yüksek lisans ve doktora programlarda burslandırma yapılmaktadır. Program, öğrencilerin aylık burs, konaklama desteği, öğrenim ücreti, sağlık sigortası, bir yıllık Türkçe dil kursu ve bir defaya mahsus gidiş-dönüş uçak bileti masraflarını karşılamaktadır. Ön lisans ve lisans programlarından mezun olan bursiyerlerin, mezuniyet ve istihdam sonrasında eğitim hayatı boyunca aldıkları bursu, ülkelerinde kurulmuş (veya kurulacak) bir Vakıf olan “IsDB Education Trust'a (IET)” küçük taksitlerle geri ödemeleri gerekmektedir. YTB - IsDB Ortak Burs Programı kapsamında;

  • Ön lisans düzeyinde başvuru alınan bölüm ve ülkelerin listesini görmek için tıklayınız.
  • Lisans düzeyinde başvuru alınan bölüm ve ülkelerin listesini görmek için tıklayınız.
  • Yüksek lisans düzeyinde başvuru alınan bölüm ve ülkelerin listesini görmek için tıklayınız.
  • Doktora düzeyinde başvuru alınan bölüm ve ülkelerin listesini görmek için tıklayınız.
Yemenli Öncüler Burs Programı


Veysel Karani Türk-Yemeni Said Vakfı ile imzalanan protokol kapsamında 2019’da başlatılan Yemenli Öncüler Burs Programı, Türkiye ve Yemen arasındaki ilişkileri geliştirmek ve Yemen’in kalkınma ve istikrarına katkı sağlamak amacıyla oluşturulan bir burs programıdır. Burs programı, Yemenli öğrencilerin ileride ülkelerinin kalkınmasına yardımcı olacak ihtiyaç alanlarında ülkemiz üniversitelerinde eğitim almaları yanı sıra liderlik donanımlarının da geliştirilmesini amaçlamaktadır. Burs programı kapsamında öğrencilerin aylık bursları, öğrenim harçları, sağlık sigortaları, Türkçe dil eğitimi ve uçak biletleri karşılanmaktadır.

Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) Bursu


Başkanlığımız ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), TÜRKPATENT ve Ankara Üniversitesi iş birliğinde yürütülen burs programı kapsamında 5 öğrenci 1 yarıyıl boyunca Ankara Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda eğitim görmektedir. TÜRKPATENT ile Başkanlığımız arasında imzalanan protokol uyarınca TÜRKPATENT tarafından finanse edilecek bu öğrenciler Türkiye Bursları kapsamına alınmaktadır. Başkanlığımız 2017 yılında programa dahil olmuştur. Adayların belirlenmesi, mevzuat çerçevesinde bursluluk işlemlerinin takibi ile bilet ve konaklama süreçleri Başkanlığımız tarafından yürütülmektedir.

Yükseköğretim Destek Programı


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile ortak yürütülmekte olan program kapsamında, üniversite öğretimine devam eden Suriyeli öğrencilere yönelik çeşitli destek programları düzenlenmektedir. 2022 yılında 23 üniversitede 25 akademisyen Suriyeli öğrencilere akademik ve sosyal problemleri ile ilgili destek ve danışmanlık sağlamak üzere görevlendirilmiştir. Bunun dışında, 10 üniversitede Suriyeli ve Türk öğrenciler, akademisyenler ve ilgili üniversite personeline yönelik çatışma çözümü ve iletişim teknikleri üzerine eğitim programları düzenlenmesi planlanmaktadır. Mezuniyet sonrası Suriyeli öğrencilerin iş piyasasına geçişini desteklemek amacıyla pilot il olarak seçilen Gaziantep'de staj programı düzenlenmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Öğrencilerin çeşitli alanlarda desteklemeye yönelik online eğitim platformu oluşturulmuştur. 2022 yılında belirli sayıda öğrenciye senede 2 defa ödenmek üzere cep harçlığı desteği sağlanacaktır.

Türkiye Bursları Baykar Teknoloji Ortak Burs Programı


Türkiye Bursları ile BAYKAR Teknoloji ortaklığında havacılık, teknoloji, uzay ve idari bilimler alanlarında ortak burs programı oluşturulmuştur. 2022-2023 akademik yılı itibariyle, havacılık, teknoloji ve uzay alanlarında gelişmekte olan ülkelerden öğrencilere lisans ve yüksek lisans seviyelerinde burs sağlanacaktır. Burs kapsamında 300 öğrencinin öğrenim süreleri boyunca aylık cep harçlığı, konaklama masrafı, gidiş dönüş uçak bileti Baykar Teknoloji tarafından karşılanacaktır. Program kapsamında özellikle Makina Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Elektrik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği bölümleri olmak üzere sosyal bilimler ve sağlık bilimleri dahil farklı bölümlerden burslandırma yapılacaktır. Burs programı sayesinde Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi anlayışı hedef ülkelerden ülkemize yükseköğrenim görmeye gelecek gençlere aşılanacak, yüksek teknoloji üretiminde ülkeler arasında gençler aracılığıyla köprü oluşturulacaktır.

Türkiye Bursları – NAMA Vakfı Ortak Burs Programı


Türkiye Bursları – NAMA Vakfı Ortak Burs Programı, Endonezya, Tanzanya, Kenya, Kırgızistan, Yemen ve Malezya'dan seçkin öğrenci ve araştırmacılara Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinde eğitim görmeleri için verilen rekabetçi bir burs programıdır. 2022 yılında başlatılan ortak burs programı, YTB ve NAMA Vakfı tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. Program, ülkeler arasında işbirliğini ve karşılıklı anlayışı güçlendirmeye kendini adamış geleceğin liderlerinden oluşan bir ağ oluşturmayı amaçlamaktadır. Ortak burs programı kapsamında bursiyerlerin konaklama, aylık burs, sağlık sigortası, öğrenim ücreti, bir defaya mahsus gidiş-dönüş uçak bileti ve bir yıllık Türkçe dil kursu masrafları karşılanmaktadır.